Mikrobølgeovner
2 Varer
Mikroovn – smart matlaging med «fart» på
Mikroovnen kan være din nye supermaskin i kjøkkenet. For en mikroovn fungerer fantastisk til å lage mat – og det er både enkelt og raskt. Dersom du går rundt og tror at den bare duger til å tine maten eller til å poppe popcorn, bør du relativt raskt tro om igjen. Du vil nemlig bli overrasket over hvor mange forskjellige anvendelsesmuligheter den lille firkantete makkeren har.
Mikroovnen fungerer slik at den utsender elektromagnetisk stråling i mikrobølgeovnens frekvensområde. Dette får molekylene i maten til å bevege seg og produsere termisk energi som sprer seg og varmer opp maten. Reelt sett koker mikroovnen den vesken som er inneholdt i maten. Det betyr at maten blir varm, men at beholderen du lager maten i fremdeles er mulig å røre ved – eksempelvis i motsetning til et fat som du har hatt i ovnen.
Mikrobølgeovner og anvendelsesområder
En mikrobølgeovn kan som nevnt anvendes til mange ulike ting. Faktisk kan man tilberede et helt måltid med både kjøtt, poteter og grønnsaker i en mikroovn. Du kan koke egg, steke bacon, lage havregrøt, og hvis du ønsker det kan du også bake en kake.
Mulighetene er med andre ord mange – og bare fantasien setter grenser for den kreative kokekunsten i kjøkkenet.
Vær forsiktig med «mikroen»
Når du benytter din mikroovn, er det imidlertid en rekke sikkerhetsmessige faktorer du bør være ekstra oppmerksom på. Eksempelvis må du kun benytte plastbeholdere som spesifikt angir at de tåler mikroovn. Benytter man annen type plast, kan det smelte – noe som både ødelegger maten, ovnen og beholderen.
I tillegg må man heller ikke legge metall eller aluminiumsfolie i mikrobølgeovnen da bølgene kan ramme metallet og slå tilbake på bølgesenderen, og herved ødelegge denne.