Hvorfor er korrekt oppbevaringstemperatur viktig for vinen?

Et vinskap sørger for at din rød-, hvit- og rosévin oppbevares og serveres ved korrekt og optimal temperatur.

Vestfrost oppbevaringstemperatur vin

Er du i ferd med å anskaffe et vinskap, er en av de store fordelene at din rød-, hvit- og rosévin alltid har perfekt temperatur.

Stabil temperatur er essensielt

For vinens velbefinnende er det aller viktigst at du sørger for å holde en konstant temperatur på din vin gjennom hele året. Det er mindre viktig om vinen oppbevares ved 7 eller 17 grader – så lenge store og raske temperaturutsving unngås.

For oppbevarer du din vin for kaldt, vil den utvikle seg for langsomt. Oppbevarer du den for varmt, vil den utvikle seg for raskt. Og skulle det skje at vinen ble utsatt for frost, kan den «punktere» og miste både smak og karakter. Nettopp derfor bidrar et vinskap til å sikre holdbarhet av de dyre dråpene – det er jo de færreste forunt å ha tilgang til en «riktig» vinkjeller.

Riktig oppbevaringstemperatur

Rødvin bør generelt oppbevares ved 12-14 grader – noe som er samme temperatur som i produsentens egen vinkjeller. Utsetter man rødvinen for temperatursvingninger, kan det forårsake at vinen blir sur som eddik. Oppbevares den for kaldt, vil den utvikle seg for langsomt. Oppbevares den for varmt, vil den utvikle seg for raskt. Og skulle det skje at vinen blir utsatt for frost, kan den «punktere» og miste både smak og karakter.

Nettopp derfor bidrar et vinskap til å sikre holdbarheten av de dyre dråpene – det er jo de færreste forunt å ha tilgang på en «riktig» vinkjeller.

Serveringstemperatur forskjellige vintyper

Smaksopplevelsen vil i høy grad avhenge av om temperaturen er avstemt vintypen. Listen nedenfor gir et overblikk over de ideelle serveringstemperaturer for forskjellige vintyper.

Musserende vin:

En temperatur på mellom 7 og 13 grader er ideell – i den lave enden av skalaen for lette, musserende viner, og i den høye enden av skalaen for intense, komplekse og fyldigere viner.

Hvitvin og rosévin:

7-9 grader er optimalt for lette, friske viner som eksempelvis Riesling, Pinot Gris og Sauvignon Blanc. 10-12 grader for mer intense og fyldigere viner som eksempelvis Chardonnay, og avslutningsvis 12-14 grader for de mer fyldige og komplekse vinene.

Rødvin:

For det første bør du glemme alt om «romtemperatur» når du skal finne en hensiktsmessig serveringstemperatur for rødvinen – for det duger ikke helt dersom du har 26 grader i stuen og sitter foran peisen. Et godt peilemerke er å servere de lette og mindre komplekse rødvinene ved 13-15 grader, og de mer fyldige og kraftige rødvinstypene ved rundt 16-18 grader.

Finn ditt vinskap her»