Tips til matvareoppbevaring i kjøleskapet
Men når det kommer til oppbevaring av matvarer i ditt kjøleskap, vet du så hvor de forskjellige matvarene skal oppbevares for optimal holdbarhet?
Et velorganisert kjøleskap skal man ikke kimse av. Det er både praktisk fordi alle vet hvor de forskjellige tingene skal stå, og man står heller ikke lenge med åpen kjøleskapsdør fordi man ikke kan finne eksempelvis jordbærsyltetøyet.
Men når det kommer til oppbevaring av matvarer i ditt kjøleskap, vet du så hvor de forskjellige matvarene skal oppbevares for optimal holdbarhet?
Vi har samlet en rekke tips og triks til oppbevaring av matvarer, slik at du kan få det optimale ut av kjøleskapet ditt.
- Oppbevar alltid væsker i lukkede beholdere i kjøleskapet for å redusere fuktigheten og unngå frostdannelse. Frost har en tendens til å konsentrere seg i de kaldeste delene av fordampingsvæsken, og med tiden vil ditt apparat kreve hyppigere avriming.
- Kokte retter skal forbli tildekket når de oppbevares i kjøleskapet.
- Anbring ikke varme matvarer i kjøleskapet. Plasser dem, når de er kjølige, ellers økes temperaturen /fuktigheten inne i kjøleskapet – noe som reduserer kjøleskapets effektivitet.
- Unnlat å anbring varm mat i kjøleskapet. Vent til at maten har stuetemperatur. Varme matvarer får temperaturen i kjøleskapet til å stige, noe som kan forårsake matforgiftning og ødeleggelse av matvarene.
- Sørg for at ingen gjenstander er i direkte kontakt med apparatets bakvegg da det utvikler seg frost som emballasjen vil klebe seg til. Åpen ikke kjøleskapsdøren ofte.
- Vi anbefaler at kjøtt og ren fisk pakkes løst, og oppbevares på glasshyllen rett over grønnsakshyllen hvor luften er kjøligere da dette gir de beste oppbevaringsforholdene.
- Oppbevar løse frukt- og grønnsakprodukter i grønnsaksbeholderne.
- Oppbevaring av frukt og grønnsaker separat hjelper med å forhindre etylenfølsomme grønnsaker (grønne blader, brokkoli, gulrot osv.) fra å bli påvirket av etylenfrigjørende frukter (banan, fersken, aprikos, fiken osv.). Men det problemet kan vår UltraFresh også avhjelpe. Les mer om UltraFresh her.
- Poteter, løk og hvitløk bør ikke oppbevares i kjøleskapet.
- Legg ikke våte grønnsaker i kjøleskapet.
- Oppbevaringstiden for alle matvarer avhenger av den opprinnelige kvaliteten av maten, og en uavbrutt kjølesyklus innen avkjøling i kjøleskapet.
- Vann, som lekker fra kjøtt, kan forurense andre produkter i kjøleskapet. Pakk inn kjøttprodukter og rengjør hyllene for søl.
- Anbring ikke matvarer foran luftstrømkanalen.
- Anvend emballerte matvarer før den anbefalte utløpsdatoen.
- For å opprettholde kjøleskapets optimale temperatur, må mat ikke komme i kontakt med temperaturføler som er plassert i kjøleskapet.
- Under vanlige driftsbetingelser er det tilstrekkelig å innstille kjøleskapets temperatur til +4 °C.
- Kjøleskapets temperatur bør være mellom 0-8°C. Friske matvarer, som oppbevares ved en temperatur under 0°C, kan fryse og råtne da mengden av bakterier stiger ved temperaturer over 8°C, og det kan ødelegge matvarene.
- Matvarer bør oppbevares i lukkede beholdere eller tildekket i kjøleskapet for å forhindre fuktdannelse og lukt.